Dieta kapuściana – co warto o niej wiedzieć?
Jak stosować dietę kapuścianą?
Spis treści:
Dieta kapuściana zaliczana jest do tzw. monodiet, tj. diet, których bazą jest tylko jeden składnik. W tym przypadku jest nim kapusta włoska. Osoby zachwalające tę dietę mówią o tym, że jest tania, łatwa, a efekty pojawiają się bardzo szybko i nie odczuwa się głodu.
Dieta kapuściana – przepisy
Niestety dieta kapuściana nie zakłada wielu różnorodnych sposobów na przygotowanie kapusty i podanie jej z pełnowartościowymi dodatkami. Podstawowym przepisem tej diety jest po prostu zupa przygotowana na bazie kapusty, którą spożywa się 3 razy dziennie. W niewielkiej ilości (w zależności od etapu diety) można dodać do niej kawałek białej ryby czy mięsa drobiowego, odrobinę brązowego ryżu czy świeżych warzyw. Ważne również, aby stosując dietę kapuścianą, spożywać dużą ilość płynów. Przede wszystkim w postaci wody mineralnej (około 2 l dziennie), ale także herbatek ziołowych i naparów. Szczególnie polecane są zioła moczopędne i oczyszczające, jak np. skrzyp polny czy karczoch.
Dieta kapuściana w tabletkach
Dieta kapuściana nie jest nowością na rynku. Nowym pomysłem jest jednak dieta kapuściana w tabletkach. W ich składzie znajdziemy koncentraty z kapusty i innych warzyw oraz całe mnóstwo substancji dodatkowych, takich jak np. maltodekstryna (inna nazwa cukru) czy stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca). Ich przyjmowanie zdecydowanie nie jest rozwiązaniem najlepszym dla zdrowia, a dodatkowo wiąże się z wysokimi kosztami.
Charakterystyka diety kapuścianej
„Ile można schudnąć” to zawsze podstawowe pytanie, które zadają sobie wszystkie osoby próbujące stosować określoną dietę. W przypadku diety kapuścianej powszechnie uznaje się, że chudnie się około 5 kg w ciągu zaledwie tygodnia. Czy jednak warto? Jakie są wady diety kapuścianej? Oto część z nich.
Przede wszystkim jest to dieta bardzo monotonna, a co za tym idzie – niepełnowartościowa. Stosując dietę kapuścianą przez dłuższy czas, moglibyśmy nabawić się poważnych niedoborów witamin i składników odżywczych, skutkujących złym samopoczuciem, rozdrażnieniem i rozmaitymi problemami zdrowotnymi. Kapusta jest też ciężkostrawna. Możemy więc podczas stosowania diety zmagać się z problemami gastrycznymi np. bólami żołądka, wzdęciami i gazami.
Dodatkowo, dieta kapuściana jest obarczona ogromnym ryzykiem późniejszego efektu jo-jo. Tak się dzieje z większością diet, które są przeznaczone do stosowania tylko przez ograniczoną ilość czasu. Nie uczą nas one zdrowego, zbilansowanego odżywiania, które moglibyśmy praktykować do końca życia. Zatem bezzwłocznie po zakończeniu okresu diety wracamy do wcześniejszych nawyków, tym samym powracając również do wcześniejszej wagi.. Ponadto, wycieńczony deficytem substancji odżywczych i znudzony monotonią diety organizm zaczyna domagać się jedzenia. I niestety prawdopodobnie nie będzie to jedzenie najzdrowsze. Ewolucyjnie organizm będzie chciał nadrobić straty jak najszybciej, co wiąże się z apetytem na pokarmy tłuste (które mają zgromadzić zapasy) i obfitujące w cukry proste (aby szybko uzyskać źródło energii) jedzenie. Przykładem mogą być tutaj wszelkiego typu fast foody, pizze, makarony, słodycze, frytki itp. Jeśli nie posiadamy silnej woli, po restrykcyjnej diecie trudno będzie nam powstrzymać się przed sięgnięciem po te produkty.
Pamiętajmy ponadto, że ubytek kilogramów (zwłaszcza na początkowym etapie diety) to tak naprawdę przede wszystkim utrata wody z organizmu i zmniejszenie ilości tkanki mięśniowej, a nie spalona tkanka tłuszczowa. To wymaga niestety dłuższej drogi i cięższej pracy.
Zdrowy, zbilansowany jadłospis i aktywność fizyczna – oto prawdziwa „dieta cud”, która tak naprawdę powinna stać się naszym stałym nawykiem na całe życie. To ona pozwoli nam nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także wzmocni naszą odporność, organy, poprawi wyniki krwi i polepszy samopoczucie. Pamiętajmy, diety nie działają – zmiana nawyków tak.
Magdalena Olańska, dietetyk
___________________________REKLAMA
___________________________________